Kraniosakralterapi er en lægeudviklet behandlingsform udviklet af Dr. John Upledger i USA.

 

Han opdagede ved en operation at hinderne omkring centralnervesystemet var i bevægelse. Denne bevægelse skyldes at væsken omkring centralnervesystemet – spinalvæsken – dannes (i ventrikler i hjernen) og absorberes (i venerne). Dette giver en lille rytmisk bevægelse af bindevævet, membraner og hinder som rummer nervesystemet. Bevægelsen forplanter sig ud i hele kroppen. Rytmen kan mærkes ved let berøring. Man kan kalde det kroppens 3. rytmiske system hvor pulsen og åndedrættet er de to andre.

 

Dr.Upledger klarlagde denne rytme til at være 6-12 cyklus/min.

 

Denne rytme er guiden kraniosakralbehandlingen. Som  kraniosakralterapeut er kvaliteten af rytmen en vigtig information fra kroppen i forhold til hvor der skal behandles, hvor der er brug for opmærksomhed og hvor der evt. er et traume. Samt til at evaluere om der er bedre balance/flow ved afslutning af behandlingen.

 

Behandlingen foregår primært på korsben (sacrum), rygsøjle og karanie der rummer det centrale nervesystem. Heraf navnet kraniosakralterapi. Men også i bughulen omkring organer. Jeg har også meget gode erfaringer med at behandle problemer i arme, knæ og fødder. Frigørelsen af det kranio-sakralesystem genopretter skævheder (dysfunktion) i rygsøjlen og på kraniet. Hvilket forløser spændinger, træthed og smerter også videre ud i arme og ben f.eks. ved ischias.

 

Bindevævet kan inddeles i 3 kategorier.

- Bindevævet omkring muskler, sener og led.

- Bindevævet omkring organern.

- Bindevævet omkring hjernen og nervesystemet.

 

Med kraniosakralterapi har vi mulighed for at arbejde i alle lag.


Det kraniosakralesystem er et vigtigt system, da det er i forbindelse med alle vore andre kropslige systemer. F.eks. hormonsystemet, organer, fordøjelsen, kredsløbet mv.

 

Nervesystemet korresponderer ikke kun med vores fysiologi ,men rummer også vore følelser, fornemmelser og oplevelser. Her samler

kraniosakralterapien det fysiske og det følelsesmæssige.  SER – Somato Emotial Release er en afspænding af krop og følelser.

 

Ved traumer der ikke bearbejdes kapsles oplevelsen ind i bindevævet. Det kan være fysiske traumer: stød, fald ,slag, operationer der ofte er forbundet med følelser. Eller følelsesmæssige oplevelse i livet.

 

Ved nærvært med hele mennesket kan oplevelser bearbejdes og frigives. Her er dialog med eller uden ord. Man kan sige, at terapeuten støtter klienten i at være i dialog med sin egen krop/sig selv. Kroppen og kraniosakralrytmen er guiden i forløbet. Ved bearbejdningen gives plads til ny energi, nye muligheder og ofte et nyt syn på hændelsen. Der er ikke tale om behandling der erstatter psykolog, psykiater eller psykoterapi.
”At lytte og være i dialog” er vigtige begreber i kraniosakralterapi. Ikke kun at lytte med ørene, men at lytte med hænderne. Lytte til kroppen, give opmærksomhed og et nærvær opstår, derefter kommer dialogen. Dialogen mellem terapeut og klient og klienten i dialog med sin krop.

 

Behandlingen er meget rolig.

 

Vi indeholder alle selvhelbredende kræfter, det er stærke kræfter. Ved at afspænde nervesystemet kan de selvhelbredende kræfter få plads.

www.upledger.com eller www.upledger.dk.