I tiden er der en øget interesse for kropsfascien/bindevævet som tilskrives en større betydning for vores spændingsmønstre. Da jeg tog bevægelsespædagoguddannelsen i 1986, var vi mest optaget af muskler og led, samt selvfølgelig organer som hjerte, lunger, fordøjelse og underliv. Men muskler, led og organer er omgivet af bindevæv.

Man kan sige at vi overordnet har 3 lag bindevæv i kroppen:
Kropsfasciens yderste lag kan sammenlignes med en “våddragt” der omslutter hele kroppen, omslutter muskler og led.
Bindevæv om organer.
Bindevæv om hjernen og nervesystemet.
Alle disse lag hænger sammen, er en helhed. Så stræk eller spænding i et lag kan trække i et andet lag. Altså hvis der eksempelvis er spænding omkring et organ, f.eks efter operation, kan trækket i bindevævet gå til de ydre lag omkring muskler og led. Eller indad i centralnervesystemet og give rygsmerter eller hovedpine. Kroppen hænger sammen.

Fascien består af flere lag der skal kunne glide i forhold til hinanden. Tænk på en plasticpose, hvor det kan være svært at åbne den når de 2 lag er helt tætte og tørre. Hvis der kommer lidt væske i posen er det nemt. Det samme gælder for bindevævet. Hvis et område er “tørt”, pga spænding, arvæv osv, så glider fascien ikke. Det skaber øget spænding og begrænser bevægelsen.

Fascia Flow kurser

 

Mandage
Kl. 09:30 – 10:45

Tirsdage
Kl. 10:45 – 12:00